Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Tuesday 28 May 2013

Fazuľový prívarok, alebo dusená fazuľka s paradajkovou omáčkou

Papám veľa strukovín. Sú zdravšie ako mäso a hlavne sa z nich ľahšie štiepia bielkoviny, ktoré sú jednoduchšie stráviteľné ako tie živočíšne.
Z tohto dôvodu nájdete na mojom jedálnom lístku často fazuľlu, hrach, bôb alebo cícer. Tak ako tomu bolo včera. Urobila som jednoduchý fazuľový prívarok.


Fazuľu som si vopred namočila. Pre dve osoby asi 200 g, keďže je to hlavné jedlo. Následne dala do varného hrnca spoločne s bobkovým listom a dala v kuchte variť. Varím ich, až kým necítim vo vzduchu vôňu danej strukoviny. Zvyčajne sa trafím. :)

Zvyšok je už detská hračka. V hrnci zohrejte olej, pridajte nakrájaný cesnak premiešajte a prilejte paradajkovú drť. Prikryte a nechajte pár minút variť, aby omáčka zhustla. Na záver pridajte uvarenú fazuľu, dochuťte soľou, korením, bylinkami, chili a je to. Naozaj detská hračka.

Prosím prosím, nedávajte si k prívarkom zo strukovín, aj mäso, klobásu, či volské oko. Všetky síce obsahujú pre telo potrebné bielkoviny, ale na trávenie rastlinných a živočíšnych bielkovín sú potrebné dva odlišné enzýmy. A keď ich zaktivujete obidva, iba si zablokujete trávenie a váš tráviaci trakt vás bude trápiť. A to predsa nechcete, nie?

p.s. ďalšou variantou prípravy je, že použijete cibuľu, mrkvu a zeler ako základ pre omáčku. Skúste a uvidíte.

No comments:

Post a Comment